Ontmoeting en inspiratie - Najaar 2018

 • Agenda

  nov
  18
  Begint om 10:00
  Ontmoetingskerk Eefde
  nov
  25
  Begint om 10:00
  Ontmoetingskerk Eefde
 • Laatste nieuws

  Er mag dan weliswaar nog geen sneeuw liggen en het badpak wint het nog steeds van de bontmuts, maar de kerst voorbereidingen zijn alweer begonnen. Eén van de vaste rituelen is het plaatsen van een kerstboom in en voor de kerk.
 • Laatste preek

  nov
  11
  11-11-2018 09:50
  Uitzending van Eefde, Protestantse Gemeente Eefde op 11-11-2018 09:50 Tijdsduur: 78 minuten

Protestantse Gemeenten Almen-Eefde-Gorssel/Epse

De losse avonden staan hieronder op datum.
Daarna volgt het aanbod van kringen per plaats.
Bij alle activiteiten zijn inwoners van alle dorpen welkom.

SEPTEMBER


Die Ik Ben – Inspiratietheater

Kirsten Benschop brengt inspiratietheater op het snijvlak van psychologie, filosofie en spiritualiteit. Theater over het leven zelf. Grote onderwerpen weet ze klein te maken en brengt ze in haar voorstellingen voelbaar dichtbij. Met weinig middelen en intens spel weet Kirsten een sfeer op te roepen die mensen raakt, inspireert en in beweging brengt. In ‘ Die Ik Ben’ graaft Kirsten diep naar binnen. Met de nodige (zelf) spot duikt ze in het gangenstelsel van ons menselijk brein, een labyrint waarin je snel vastloopt en waaruit ontsnappen moeilijk (b) lijkt.

‘Die Ik Ben’ is een confrontatie met het ‘dikke ik tijdperk, waarin we geneigd zijn steeds grotere burchten om ons heen te bouwen en waarin ‘geluk’ een doel op zich lijkt te zijn geworden.

‘Die ik Ben’ rekent af met dromen over morgen en mijmeren over gisteren. Want is het leven niet veel eenvoudiger als je de realiteit zoals die zich aandient, accepteert zoals die is? En is contact niet veel wezenlijker als je je gekend weet zoals je écht bent?

Door samenwerking tussen de taakgroepen van Almen, Gorssel/Epse en Eefde is het mogelijk geworden u dit bijzondere programma aan te bieden.

Datum: 25 september 2018; Aanvang: 19.30 uur.

Plaats: Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1, Eefde

OKTOBER

Film AMOUR
Anne en Georges zijn al op leeftijd. Ze hebben een volwassen dochter en leiden een rustig bestaan in Parijs, waarin hun passie voor muziek nog altijd een hoofdrol speelt. Dan krijgt Anne een infarct en breekt er een nieuwe fase in hun samenzijn aan. Georges verzorgt haar met al zijn kracht en liefde. Maar hij kan niet voorkomen dat ze verder van hem weg glijdt en raakt zelf ook steeds meer in een isolement. Regisseur Michael Haneke volgt heel precies en indringend Annes aftakeling en de gevolgen daarvan voor hun relatie. Hij maakt bij de kijker intussen veel vragen los over het wezen van zorg, liefde en trouw. Deze Oostenrijkse-Franse film uit 2012 won onder meer een Gouden Palm in Cannes en kreeg een Oscar als ‘beste buitenlandse film’.
Datum: donderdag 18 oktober; Aanvang 19.30 uur.
Plaats: De Brink, Gorssel

 

Voltooid leven

Het gesprek over het levenseinde en vooral de wijze waarop we hopen of willen dat ons leven eindigt is gaande in onze samenleving, in de politiek en in onze huizen.
Daarbij valt vaak de term ‘voltooid leven’.

Het is van belang de goede vragen aan elkaar te stellen.
Wanneer is een leven voltooid? Hoe zit het met het recht op zelfbeschikking in een cultuur waarin autonomie en zelfredzaamheid hoog aangeschreven staan? Welke rol spelen de naasten in de afwegingen om het leven als voltooid te beschouwen?
Welke inspiratie kunnen we ontvangen uit de bronnen van de kerk, de Bijbel en het kerkelijk spreken?

Plaats: Ontmoetingskerk – Inleiding: ds. Arie Broekhuis.

Datum: Dinsdag 16 oktober 2018 – 14.00 uur.

DE INTERCITY-GROEP

Groep voor alleengaanden van 50+ voor bezinning en ontmoeting

Je woont in een van de plaatsen aan of dichtbij de spoorlijn Deventer – Arnhem

(Deventer, Colmschate, Schalkhaar, Epse, Gorssel, Eefde, Zutphen, Warnsveld, Leuvenheim, Brummen, Spankeren, Dieren, Ellecom, De Steeg, Rheden, Velp, Rozendaal, Arnhem).

Je bent alleengaand, 50+ en je hebt behoefte aan op zijn tijd een goed gesprek en ontmoeting met andere alleengaanden.

Het lijkt je leuk om met enige regelmaat als groep een kerkdienst te bezoeken en daarna nog met elkaar na te praten en samen te eten. Daarna nog iets gezelligs doen behoort ook tot de mogelijkheden.

Dan is deze Intercity-groep wellicht iets voor jou.

De groep is gestart in januari 2018 en telt op dit moment 19 deelnemers. Nieuwe leden zijn nog van harte welkom. Je kunt met de intercity reizen maar je kunt natuurlijk ook met de sprinter, fiets of auto komen.

Het komend seizoen zal de intercity de eerste keer stoppen in de volgende plaats:

21 oktober Brummen

Overige data zijn op onderstaand adres te verkrijgen.

Voor informatie en aanmelden kun je terecht bij:

ds. Kees Bochanen

predikant Protestantse gemeente Dieren

tel. 0570 – 618 328 / 06 33 63 71 72

email: c.bochanen@pkndieren.nl

 

NOVEMBER

 

Advent

Op 30 november komt Jan Leijenhorst in de Ontmoetingskerk in Eefde vertellen over Advent. Wij kennen Jan van zijn weergaloze diensten in het Achterhoeks dialect. Ook deze presentatie zal hij in het dialect geven. Zie het onderstaande stuk dat hij ons stuurde. De juiste tijd en plaats zal nog worden bekend gemaakt.

Op de vri'jdagmeddag veur de aerste advent hoppe ik naor Aefde te kommen um wat te vertellen ovver Advent en Karst. Ze hebt mi'j evraogd um dit in onze Achterhookse spraoke te doon. Ovver Advent en Karst kan ik wal een meddag vol praoten, met wat biezundere achtergronden, een paar verhaaltjes en wat annekdotes. En natuurlijk zinge wi'j ook in 't Achterhooks wat adventsleder en misschien ok nog een karstleed. Ik hoppe der, samen met owleu, een gezelligen meddag van te maken. Goodgaon.

Jan Leijenhorst

 

tijdstip: 15-17 uur in Ontmoetingskerk Eefde

 

Meer info Tjerie Kale : 0575-511819  ( g.kale@versatel.nl)

 

DECEMBER

 

Adventsviering en samenzang

Op 3 december, de maandag na de 1e zondag van de Advent, wordt in Gorssel een korte viering gehouden. Aansluitend zingen we enkele Advents- en Kerstliederen waarvan de achtergronden worden toegelicht door cantor-organist Bert van Kooten
en ds. Daan Bargerbos.
Aanvang: 20.15 uur.

ALMEN

Gespreksgroep

Maandelijks komt een gespreksgroep bijeen bij een van de deelnemers thuis. Voor komend seizoen hebben we nog geen keus gemaakt voor een nieuw boekje. De eerste keer komt een los thema aan bod. De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag van 15.00 uur tot 16.30 uur.

De data voor het najaar zijn: 11 september, 9 oktober, 13 november, 11 december.

Informatie bij ds. Wilma Klein, tel. 0575-433159, wklein@lijbrandt.nl


Samen eten

Op 21 november staat een gezamenlijke maaltijd gepland. Via de ADI en het kerkblad volgt later de mogelijkheid tot opgave hiervoor.


Creatieve middag

De datum staat nog niet vast, maar we willen eind november weer een creatieve middag houden voor jong en oud.

In een volgend kerkblad leest u er meer over.EEFDE


In gesprek over dat wat ons raakt

Hebt u ook wel eens dat u een krantenartikel leest of een televisieprogramma ziet en denkt hier zou ik wel over willen praten? Vaak is dat omdat het je raakt en je daarna bezig houdt, het roept vragen op. Hoe zijn de geschreven gedachten en uitgesproken meningen te verbinden met ons geloof?

Mocht u die gedachte ook wel hebben, dan is er de gelegenheid om eens per maand bij elkaar te komen en een ingebracht artikel of programma te bespreken.

De tijd nemen om verbanden te leggen tussen geloof en dat wat ons raakt kan ruimte geven om te groeien in geloof, om te groeien als mens.

Vorig seizoen kwam er een groep bij elkaar om dat te doen en het is goed bevallen. Onderwerpen die de revue passeerden: identiteit, het succes van The Passion, stilte, voltooid leven, eenzaamheid, duurzaamheid en veranderingen in het landschap. De eerste keer in seizoen 2018-2019 komen we bij elkaar op:

Maandag 24 september van 19.30 – 21.30 uur.

Locatie: Rustoordlaan 52, Eefde

Voor informatie en aanmelden:

Tjerie Kale en Trix Drewes

Tjerie: 0575-511819 g.kale@versatel.nl

Trix: 0575-510512, trix.drewes@xs4all.nl

 

Leerhuis

We lezen het boek Amos, boer en profeet. Het Leerhuis is voor belangstellenden uit Eefde en staat natuurlijk open voor de andere kerkdorpen. Overige samenkomsten worden in overleg met de deelnemers vastgesteld. Proefdraaien kan altijd en wie weet blijft u komen. We komen op de woensdag bijeen.

We komen bijeen:

Woensdag 10 oktober 2018 ; we lezen die morgen Amos 5 en 6.

Plaats: Goedhartkamer in de Ontmoetingskerk Eefde

Tijd: 10.00- 12.00 uur.

Informatie: ds. Arie Broekhuis, tel.0575-540006, abroekhuis@hetnet.nl

 

Leeskring Inspirerend Geloven – lezen over Bonhoeffer

Dietrich Bonhoeffer(1906-1945) is nog altijd een heel inspirerende figuur. Als theoloog heeft hij in wetenschappelijk opzicht veel betekend. Vooral is hij vermaard geworden vanwege zijn onverschrokken verzet tegen het Nazisme. Vanwege zijn activiteiten in het verzet werd hij gevangen genomen en kort voor de bevrijding vermoord. Hij heeft een indrukwekkend aantal publicaties nagelaten. Bonhoeffer heeft in de gevangenis brieven geschreven, waarin hij schrijft dat de kerk op een heel andere wijze in de wereld zal moeten staan. Hij neemt afscheid van overgeleverde voorstellingen en dogma’s en wil komen tot een nieuw verstaan van de navolging, de doop en de verhouding van kerk en wereld.
Waar vinden wij God? Hoe spreken over God in een cultuur die zo weinig kan met een God ‘boven ons’? Zijn vragen zijn onverminderd actueel.

We lezen verder over Bonhoeffer aan de hand van het boek van Wim Dekker, Tegendraads en bij de tijd, verder in het spoor van Bonhoeffer, Boekencentrum, 2015.

Aan de hand van citaten van Bonhoeffer probeert Dekker de betekenis en vragen van Bonhoeffer over het voetlicht te brengen. Bonhoeffer: een inspirerende gelovige. Leest u mee?

U kunt gewoon inhaken als nieuwe belangstellende.

Dinsdag 2 oktober 2018 -14.00 uur – 16.00 uur – we lezen
Hoofdstuk 10.

We komen bijeen bij: Rie Roebers-Zwiers, tel. 0575-517391 of hgroebers@kpnmail.nl

Informatie bij ds. Arie Broekhuis, tel. 0575-540006,
abroekhuis@hetnet.nl


 

GORSSEL/EPSE

 

Sara, opnieuw

Afgelopen voorjaar hebben Gerda Algra en ik 3 bijeenkomsten georganiseerd over Sara.

Wie is deze vrouw, wat heeft ze ons te zeggen?

Omdat we hoorden dat mensen liever in het najaar mee willen doen bieden we deze ochtenden opnieuw aan.

Het gaat om de donderdagochtenden 27 september, 11 oktober en 25 oktober, van 10 tot ongeveer 12 uur in de Brink. We hopen op voldoende aanmeldingen!

Dit kan bij Lieke Versluis, via de mail: lieke.versluis@live.nl of via de telefoon: 0639107270

Gerda Algra en Lieke Versluis

 

Leerhuis Gorssel/Epse

We lezen het boek Belijdenissen van Augustinus.
Het Leerhuis is voor belangstellenden uit Gorssel en Epse, en staat natuurlijk open voor de andere kerkdorpen. We komen doorgaans ’s ochtends bijeen op de voorlaatste maandag van de maand.

Plaats: De Brink, Gorssel

Tijd: 9.30 -11.30 uur.

Informatie: ds. Daan Bargerbos, tel.0575-490199, daan62@xs4all.nl