Ontmoeting en inspiratie - Najaar 2019

 • Agenda

  jan
  26
  Begint om 10:00
  Ontmoetingskerk Eefde
 • Laatste nieuws

  N.B. Themamiddag De Schoonheid van de muziek met Nico Jansen uitgesteld De 3e themamiddag in het Drieluik: De schoonheid van de muziek die voor woensdag 15 januari a.s. stond vastgesteld kan géen doorgang vinden. Nico Jansen zal op een later tijdstip deze themamiddag verzorgen, vermoedelijk in maart of april. U krijgt daar bericht van.
 • Laatste preek

  jan
  26
  26-01-2020 11:27
  Uitzending van Eefde, Protestantse Gemeente Eefde op 26-01-2020 11:27 Tijdsduur: 29 minuten

Protestantse Gemeenten Almen-Eefde-Gorssel/Epse

De losse avonden staan hieronder op datum.
Daarna volgt het aanbod van kringen per plaats.
Bij alle activiteiten zijn inwoners van alle dorpen welkom.

September

Expositie

Van 22 september tot 13 oktober is er in de Ontmoetingskerk een expositie van iconen. Deze iconen zijn gemaakt door de Eefdenaren Cuny de Leeuw, Cobie Poesse, Dick van Doorn en Leo Wolff.

Plaats: Ontmoetingskerk, Eefde

Data: zondag 22 (thema in de kerkdienst) en 29 september en 6 en 13 oktober. Tijd: van 11.30 – 15.00 uur.

 

 

Oktober

 

Workshop Sacrale Dans

Afbeeldingsresultaat voor sacrale dansOp 16 oktober komt Tonny de Groot uit Amersfoort nog een keer een workshop geven voor mensen die willen kennis maken met meditatieve dans. Zij is zelf al 30 jaar bezig met Sacrale Dans en heeft al veel mensen enthousiast gekregen voor deze vorm waarin aandacht voor ziel en lichaam samen gaan. De dansen hebben vaste patronen, die gemakkelijk zijn aan te leren. Er wordt gebruik gemaakt van religieuze en wereldmuziek. Je hoeft geen danservaring te hebben om mee te kunnen doen. Qua thema zal worden aangesloten bij het seizoen.

Opgeven hoeft niet maar mag wel bij ds. Wilma Klein, wklein@lijbrandt.nl of 0575-433159.

Plaats: Bovenzaal Ons Huis, tegenover de kerk in Almen

Datum: woensdag 16 oktober, 14.00-16.00 uur

 

 

Filmmiddag ‘De Pianist’
Op donderdagmiddag 24 oktober vanaf 14.00 uur kijken we de film ‘The Pianist’. geregisseerd door Roman Polanski met Adrien Brody, Thomas Kretschmann en Frank Finlay.

Afbeeldingsresultaat voor film de pianistOp 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio 'Nocturne in d-mineur' van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de ether. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.

Opgeven tot 21 oktober bij Daan Bargerbos (0575 – 490199) of daan62@xs4all.nl . Plaats: Ontmoetingsruimte De Brink in Gorssel (bijgebouw naast de kerk). Datum 24 oktober, 14.00 uur.

 

 

Kerkcafé over Orgaandonatie

Op 1 juli 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking. Deze bepaalt dat iedere Nederlander van 18 jaar en ouder, die zich niet geregistreerd heeft voor of tegen orgaandonatie, bij zijn overlijden ‘geen bezwaar’ heeft tegen orgaan- of weefseltransplantatie, met als doel om meer donoren voor transplantaties te krijgen.

Rondom deze wet zijn er voor veel mensen nog medische en ethische vragen. In het Kerkcafé is er gelegenheid om samen met deskundigen en met een ervaringsdeskundige hierover in gesprek te gaan.

Afbeeldingsresultaat voor wet orgaandonatieWie de gastsprekers zijn zal later in de Klokkeproat, op de website van de kerk en in de regionale bladen bekend worden gemaakt.  

Iedereen is in het Kerkcafé van harte welkom. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar. Na afloop (ca. 21.15/21.30 uur) kan het gesprek onderling worden voortgezet onder het genot van een drankje.
Datum: zondag 27 oktober, 20.00 uur

Plaats: Ons Gebouw, Sporkehout 4-6, Harfsen

Info: Ds. Hannie van Boggelen, hevanboggelen@gmail.com

 

 

Drieluik over de schoonheid van liturgie,

Psalm 23 en de schoonheid van de muziek

en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.’

                  (De moeder de vrouw, Martinus Nijhoff)

 

I Liturgie – inleiding ds. Arie Broekhuis

Ds. Arie Broekhuis gaat vertellen wat hij opdoet aan de liturgie en zijn drijfveren met ons delen. Wat raakt hem in de liturgie met haar vele vormen, van de zondagse dienst tot vesper of gedachtenisdiensten? Wat staat er op het spel? Geen betoog dus met een droge historische beschouwing. Liturgie moet geen keurslijf zijn, maar is bedoeld om het volle leven te vangen en is iets om van te genieten.

 

II Psalm 23 – inleiding ds. Dick van Doorn

Psalm 23 is een van de meest bekende en geliefde Psalmen. Bij menige uitvaart klinken deze aloude woorden en bieden ze troost en perspectief. Maar: overbekend als de Psalm 23 is, is er het gevaar dat de woorden en beelden ingesleten zijn geraakt.

Ds. Dick van Doorn wil Psalm 23 ons opnieuw laten horen vanuit de grondtekst, door de woorden af te tasten en zodoende  de beelden helderder in te kleuren.

 

Afbeeldingsresultaat voor kerkmuziekIII De Schoonheid van de muziek – inleiding Nico Jansen

Een leven lang is Nico Jansen, sinds 2017 verbonden aan de PG Eefde, als organist en pianist, kerkmusicus en dirigent dagelijks bezig met muziek. Hij is als geen ander doordrongen van de schoonheid, vreugde en troost die muziek kan bieden in alle seizoenen van het leven.

Nico Jansen zal deze schoonheid laten horen, ons deze laten ervaren en ook toelichten, zowel instrumentaal als vocaal: een ‘lezing-recital’.

Data:

I Liturgie – woensdag 30 oktober 

II Psalm 23 – woensdag 20 november

III De schoonheid van de muziek – woensdag 15 januari   Uitgesteld datum nog niet gekend!

Plaats: Ontmoetingskerk, Eefde, 14.30 uur

 

November

Filmmiddag

Afbeeldingsresultaat voor film hier ben ik

Op vrijdagmiddag 15 november wordt de documentaire/film Hier ben ik vertoond. Aansluitend kunnen de bezoekers, zoals gebruikelijk, deelnemen aan een broodmaaltijd.

In de film wordt u meegenomen in het reilen en zeilen van een kerkelijke gemeente. Heel boeiend om te beleven.

Opgeven tot 12 november bij Tjerie Kale, tel 0575-511819 of g.kale@versatel.nl

Plaats: Goedhartkamer van de Ontmoetingskerk, Eefde.

Datum: vrijdag 15 november, 15.00 uur

 

 

 

 

Lichtjesregen

Als alles duister is, ontsteek dan een licht

Op vrijdagavond 15 november staan op Ons Plein honderden lichtjes klaar om aangestoken te worden. Door een lichtje aan te steken kunt u iemand gedenken die u lief is, iemand ondersteunen om wie u bezorgd bent. U kunt een kaarsje aansteken als teken van hoop, om licht in een donkere wereld, of als een persoonlijke gedachte of gebed. Maar vooral willen we zo de namen levend houden van de mensen die ons lief zijn.

De kerk organiseert, maar de lichtjesregen is voor iedereen, het hele dorp. We hopen dat u met velen komt, kerkelijk en niet-kerkelijk, om het donker wat lichter te maken. Op die avond zal uiteraard ook de kerk open zijn, voor koffie, muziek, stilte.

Later kunt u op de website van Harfsen meer informatie vinden: www.harfsen.nl/kerk 

Datum: vrijdag 15 november, vanaf 19.00 uur

Plaats: Ons Plein, Ons Gebouw, Harfsen

Info: Ds. Hannie van Boggelen, hevanboggelen@gmail.com

en Ds. Lidy van Prooyen Schuurman lidy.van.prooyen.schuurman@xs4all.nl

 

 

December

Brook Duo

Het Brook Duo trekt al 30 jaar volle zalen in de gehele regio. Dat geldt zeker voor de Kerkentour.  Het verhaal van dit jaar hee

 ’t K’oole Testament en is ook weer geschreven door Gert-Jan Oplaat. Het verhaal zal afgewisseld worden door kerstliedjes. We verwachten weer dat Ons Gebouw uitverkocht zal zijn, dus schrijf de datum in uw agenda en houd de Klokkeproat, Facebook en de regionale bladen in de gaten wanneer de kaartverkoop begint.

Datum: vrijdag 20 december, 20.00 uur
Plaats: Ons Gebouw, Sporkehout 4-6, Harfsen

 

Top2000-dienst

Op zondag 29 december zal in de kerk in Laren weer de TOP2000-dienst plaatsvinden. In de Top2000 staan veel  nummers met inhoud: nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God. Andere blijken bij nadere beschouwing  te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost.

De dienst wordt voorbereid door een groep enthousiaste muziekliefhebbers uit de Protestantse Gemeentes van Harfsen en Laren. Het streven is om een groot aantal nummers live te brengen door zangers en zangeressen uit onze eigen dorpen. Ook worden nummers via de beamer afgespeeld.  Bij elk nummer vindt een korte toelichting plaats waarom dit nummer is uitgekozen.

Dit jaar zijn we dus te gast in de kerk te Laren en volgend jaar is Harfsen weer aan de beurt.  “Top2000 Kerkdienst is HELEMAAL TOP” .

Entree is gratis.

Na afloop kan men een vrije gift doen ter bestrijding van de onkosten

Datum: zondag 29 december, 19.30 uur; Plaats: Protestantse Kerk, te Laren. Info: Annette Zwaaij, aczwaaij@gmail.com

 

 

ALMEN

 

Gespreksgroep

Maandelijks komt een gespreksgroep bijeen bij een van de deelnemers thuis. Voor komend seizoen hebben we nog geen nieuw boekje gevonden. De eerste keer komt in elk geval een los thema aan bod.

De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag van 15.00 uur tot 16.30 uur.

De data voor het najaar zijn: 10 september, 8 oktober, 12 november, 10 december.

Informatie bij ds. Wilma Klein, tel. 0575-433159, wklein@lijbrandt.nl

 

 

Samen eten

Op 13 november staat een gezamenlijke maaltijd gepland in de bovenzaal van Ons Huis. Via de ADI en het kerkblad volgt later de mogelijkheid tot opgave hiervoor.

EEFDE

 

 

 

Leeskring Inspirerend Geloven

Afbeeldingsresultaat voor Geloven op de tastIn de leeskring Inspirerend Geloven lezen we verder in het boek: Geloven op de tast, als geloof en ongeloof elkaar ontmoeten, auteurs Anselm Grün en Tomás Halík. In dit boek verkennen de auteurs de vraag wat geloven is. En is de scheiding van niet-gelovigen en gelovigen wel zo groot als vaak wordt voorgesteld? Halík en Grün stellen de uitdagende vraag wat gelovigen kunnen leren van hen die ontkennen dat God bestaat.

We lezen pag. 53-71. Instappen kan altijd voor wie nu overweegt mee te gaan doen. Welkom!

Tomás Halík woonde en werkte als RK-priester in Tsjechië ten tijde van het IJzeren gordijn. Anselm Grün is een bekend publicist en behoort bij de orde van de Benedictijnen.

Datum: Maandag 7 oktober, 14.00 uur bij Joop van Overbeeke, Gorssel, tel. 0575-471247

Informatie over bovenstaand Leerhuis en Leeskring  bij ds. Arie Broekhuis. abroekhuis@hetnet.nl of 0575-540006

 

 

Leerhuis  

We lezen verder in de brief van Paulus aan de Romeinen. Deze brief heeft in de geschiedenis een grote rol gespeeld voor Luther en later Karl Barth, en in de relatie RK kerk en Reformatie. Paulus kaart onze tweestrijd aan ‘wil en kan ik wel echt goed doen en zijn’, de relatie van Jezus, kerk en jodendom. Paulus is een jood!

Datum: woensdag 9 oktober, 10.00 uur in de kerk van Eefde (Goedhartkamer) met ds. Arie Broekhuis

 

 

GORSSEL/EPSE

 

Augustinus lezen

Afgelopen jaar zijn we begonnen met te lezen in ‘De Belijdenissen’ van Aurelius Augustinus. Eens per maand komen we bij elkaar, lezen we delen uit dit boek en raken daarover met elkaar in gesprek. Wie het leuk of spannend lijkt om mee te doen, is van harte welkom.
 

De eerste bijeenkomst van dit seizoen is op 16 september in De Tuinkamer in De Brink, naast de kerk in Gorssel.

Inloop vanaf 9.30 uur. We ronden af rond 11.30 uur.
Aanmelden bij: Daan Bargerbos, tel. 0575-490199,
daan62@xs4all.nl

HARFSEN

 

De Tafel van Thomas

een ontmoetingskring

Als je relatie met kerk en geloof niet (meer) vanzelf spreekt – je hebt er wel iets mee, maar weet niet precies wát; als je jezelf herkent in de Bijbelse apostel Thomas, een twijfelende gelovige met de nodige vragen; als je niet zo vaak meer naar de kerk gaat, maar je ontmoet wel graag anderen, om in ontspannen sfeer na te denken over leven, geloof, de actualiteit en alles wat je bezighoudt; dan ben je wel welkom aan de Tafel van Thomas, een nieuwe gesprekskring. We denken aan de middengeneratie, de 60-minners, maar we kijken niet op een jaartje meer of minder.

Wie weet lukt het om af en toe samen te eten, en aan het eind van het jaar een Thomasviering? We denken aan ongeveer 5 keer per jaar.

En de inhoud bepalen we samen.

Datum: donderdag 7 november, 20.00 uur

Plaats: Ons Gebouw, Sporkehout 4-6, Harfsen

Info en opgeven graag vóór 1 november bij:             

Ds. Lidy van Prooyen Schuurman

lidy.van.prooyen.schuurman@xs4all.nl

                           

VOORUITBLIK VOORJAAR 2020

 

Filmavond Ons Gebouw

Welke film er vertoond zal worden, wordt in de volgende uitgave van Ontmoeting en Inspiratie bekend gemaakt.

Datum: vrijdag 14 februari

Plaats: Ons Gebouw, Harfsen

 

Komend jaar herdenken en vieren we dat de tweede wereldoorlog 75 jaar voorbij is. Er zullen in ons land veel momenten van herdenking en viering zijn. Binnen onze gemeentes staan de volgende activiteiten gepland. Noteert u bij interesse alvast de data. Uitgebreidere informatie komt later.

 

In Gorssel staan we stil bij de nalatenschap van de beroemde theoloog en verzetsman Dietrich Bonhoeffer (1905-1945). Prof. dr. Edward van ’t Slot, hoogleraar te Groningen en voorzitter van de Nederlandse afdeling van het internationale Bonhoeffer gezelschap, wil met ons stilstaan bij de betekenis van deze theoloog en verzetsman.

Datum: dinsdag 24 maart.

 

In de maand april is er in de Ontmoetingskerk in Eefde een expositie n.a.v. 75 jaar Bonhoeffer.

Kunstenaar Jeltje Hoogenkamp maakte bij de  gedichten en gebeden van Bonhoeffer schilderijen. Zij heeft 13 kunstwerken vervaardigd en geeft daarmee een ‘beeldverslag’ uit de laatste periode van Bonhoeffers leven. T.z.t. worden de openingstijden van de expositie in de kerkbladen en huis-aan-huisbladen vermeld.

 

In Almen zal in de kerk de indrukwekkende voorstelling Reikhalzen naar Vrede, over Etty Hillesum, uitgevoerd worden op vrijdag 24 april.