Ontmoeting en inspiratie - Voorjaar 2019

 • Agenda

  sep
  22
  Begint om 10:00
  Ontmoetingskerk Eefde
  sep
  29
  Begint om 10:00
  Ontmoetingskerk Eefde
 • Laatste preek

  sep
  15
  15-09-2019 09:10
  Uitzending van Eefde, Protestantse Gemeente Eefde op 15-09-2019 09:10 Tijdsduur: 137 minuten

Protestantse Gemeenten Almen-Eefde-Gorssel/Epse

De losse avonden staan hieronder op datum.
Daarna volgt het aanbod van kringen per plaats.
Bij alle activiteiten zijn inwoners van alle dorpen welkom.

Januari

 

Poëzie en geloof – aanloop naar de Poëzieweek, thema: vrijheid

Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend en daarom moet zij gevierd worden. Nederland doet dat op 5 mei, België op 11 november. De Poëzieweek viert de vrijheid 31 januari t/m 6 februari. Vrijheid gaat over vrij zijn van bezetters maar ook over je vrij voelen als individu. En hier vrij over kunnen denken. Binnen de filosofie bevraagt men niet voor niets of de vrije wil wel bestaat. In hoeverre kan iemand werkelijke vrijheid aan? In de liefde willen we vrij kunnen kiezen en vervolgens willen de meesten juist weer niet (te) vrij zijn, eerder gebonden en trouw aan die ene, beklonken met een rite en een ring, verbonden met elkaar tot de dood. Onze levensovertuiging kunnen we vrij belijden maar waar gaat deze vrijheid over in onvrijheid voor anderen? Dat geldt ook voor de vrijheid van meningsuiting.
Poëzie is bij uitstek het genre om al deze vormen van vrijheid te bezingen. In een gedicht is alles mogelijk. In twee bijeenkomsten horen we over poëzie en geloof. Er is heel veel poëzie in de Bijbel te vinden, heel veel mensen hebben hun geloof in poëzie verwoord.
Data: dinsdag 8 januari in de kerk van Epse, 10.00-12.00 uur
en donderdag 22 januari in De Brink in Gorssel, 10.00 -12.00 uur

Opgave bij : Daan Bargerbos, daan62@xs4all.nl of 0575-490199

 

 

Wijn in de bijbel

Alcohol en geloof is een spannende combinatie. In sommige religies en  kerkgenootschappen is alcohol ronduit verboden. In de bijbel komt wijn veelvuldig voor en opvallend genoeg meestal in positieve zin. Het was voor de mens vaak het enige medicijn en middel tegen infectie, maar  het was ook een bron van vreugde, moed en troost. 

Op deze avond over ‘Wijn in de bijbel’ kijken we naar een paar bijzondere verhalen in de bijbel, die laten zien hoe de heilsgeschiedenis van Israël letterlijk en figuurlijk doordrenkt is van wijn. Uiteraard wordt er ook geproefd: rode, witte en rosé wijnen uit Israël en we sluiten af met feestelijk zoet. De avond wordt geleid door Henk Wilms, wijnadviseur en ds. Hannie van Boggelen.

Plaats: Ons Gebouw, Sporkehout 4-6, Harfsen

Datum: vrijdag 25 januari, aanvang 20.00 uur

Kosten: € 10,00 p.p. – maximum aantal deelnemers: 25 personen

Aanmelden (gewenst!) bij: ds. Hannie van Boggelen, hevanboggelen@gmail.com of

0570-510717 of 06-25044095

 

 

Februari

 

Film: Santiago de Compostella

Wandelen en pelgrimeren zijn hot. Steeds meer mensen doen het. De meest bekende tocht is die naar Santiago de Compostella in Spanje. We bekijken hierover de film Compostella, die ongeveer 90 minuten duurt. Gedurende drie jaar volgde Freddy Mouchard pelgrims op hun route naar Santiago de Compostella. De beleving van de tocht is voor iedereen verschillend. Maar iedere wandelaar en pelgrim moet zijn of haar geestelijke en fysieke grenzen opzoeken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond en geloofsovertuiging. Na afloop spreken we over onze indrukken.

Een bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld.

Datum: donderdag 7 februari, 19.30-22.00 uur

Plaats: De Brink, Hoofdstraat 27, Gorssel

Inlichtingen bij: Herbert Wevers, tel: 06-53806044

 

Filmhuis Ons Gebouw

Voor de tweede keer in dit seizoen staat er een filmavond op het programma met de film:

Dorsvloer vol confetti naar het gelijknamige boek van Franca Treur. De film haalde in 2014 ruim 80.000 bezoekers in bioscopen en filmhuizen.

De roman, over een twaalfjarig meisje dat eind jaren tachtig opgroeit in een streng-gereformeerde boerengemeenschap zit vol subtiel drama, smaakvolle symboliek en prachtige opnamen van het Zeeuwse platteland.  Na de film is er eventueel gelegenheid om na te praten.

Plaats: Ons Gebouw, Sporkehout 4-6, Harfsen

Datum: vrijdag 22 februari

Toegang: € 7,50, inclusief koffie voor aanvang van de voorstelling.

Aanvang: 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

 

Workshop Sacrale Dans

Op 27 februari komt Tonny de Groot uit Amersfoort nog een keer een workshop geven voor mensen die willen kennis maken met meditatieve dans. Zij is zelf al 30 jaar bezig met Sacrale Dans en heeft al veel mensen enthousiast gekregen voor deze vorm waarin aandacht voor ziel en lichaam samen gaan. De dansen hebben vaste patronen, die gemakkelijk zijn aan te leren. Er wordt gebruik gemaakt van religieuze en wereldmuziek. Je hoeft geen danservaring te hebben om mee te kunnen doen. Qua thema zal worden aangesloten bij de Veertigdagentijd.

Opgeven hoeft niet maar mag wel bij ds. Wilma Klein, wklein@lijbrandt.nl of 0575-433159.

Plaats: Kerk van Almen

Datum: woensdag 27 februari, 14.30-16.30 uur

 

 

Maart

 

40 dagenviering en samenzang

Op 4 maart wordt in Gorssel een korte viering gehouden. Aansluitend zingen we enkele 40 dagen- en Paasliederen waarvan de achtergronden worden toegelicht door cantor-organist Bert van Kooten en ds. Daan Bargerbos. De kerk in Gorssel opent haar deuren voor alle geïnteresseerden: van harte welkom! De viering begint om 20.15 uur, de avond duurt tot ongeveer 21.45 uur.

Datum: maandag 4 maart, 20.15-21.45 uur
Plaats: De kerk van Gorssel, Hoofdstraat 27
Inlichtingen bij: Daan Bargerbos,
daan62@xs4all.nl of 0575-490199

 

Drieluik over liturgie, Psalm 23 en de schoonheid van de muziek

en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.’

                  (De moeder de vrouw, Martinus Nijhoff)

I Liturgie – inleiding ds. Arie Broekhuis: Wat beweegt mij in de kerkdienst?

Op deze avond zal ds. Arie Broekhuis vertellen wat hij opdoet aan de liturgie en zijn drijfveren met ons delen. Wat raakt hem in de liturgie in vele vormen, van zondagse dienst tot vesper of gedachtenisdiensten? Wat staat er op het spel? Geen avond dus met een droge historische beschouwing. Liturgie moet geen keurslijf zijn, maar is bedoeld om het volle leven te vangen en is iets om van te genieten.

II Psalm 23 – inleiding ds. Dick van Doorn

Psalm 23 is een van de meest bekende en geliefde Psalmen. Bij menige uitvaart klinken deze aloude woorden en bieden ze troost en perspectief. Maar: overbekend als de Psalm 23 is, is er het gevaar dat de woorden en beelden ingesleten zijn geraakt.

Ds. Dick van Doorn wil Psalm 23 ons opnieuw laten horen vanuit de grondtekst, door de woorden af te tasten en zodoende de beelden helderder in te kleuren.

III De schoonheid van de muziek – Nico Jansen, cantor-organist

Een leven lang is Nico Jansen, sinds 2017 verbonden aan de PG Eefde, als organist en pianist, kerkmusicus en dirigent dagelijks bezig met muziek. Hij is als geen ander doordrongen van de schoonheid, vreugde en troost die muziek kan bieden in alle seizoenen van het leven.

Nico Jansen zal dit alles laten horen, ons het laten ervaren en ook toelichten, zowel instrumentaal als vocaal: een “lezing-recital”.

Data: donderdagen: 7 maart (I); 21 maart (II); 4 april (III)

Plaats: Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1, Eefde, aanvang 20.00 uur

Info: ds. Arie Broekhuis,  abroekhuis@hetnet.nl  of 0575-540006

 

Filmmiddag: Rafaël

Een film van Ben Sombogaart, de regisseur van De Tweeling en Knielen op een bed violen.

Wanneer Nizar aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw Winny.

Deze film is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Na afloop bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een gezamenlijke broodmaaltijd en als daar behoefte aan bestaat samen na te praten.

Mocht het vervoer een probleem voor u zijn, dan bieden wij u de mogelijkheid gehaald en thuis gebracht te worden. Wij hopen op veel belangstelling.

Datum: vrijdag 8 maart, aanvang 15.00 uur

Plaats: Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1, Eefde.

Opgeven voor de film en/of maaltijd en vervoer voor 1 maart bij

Tjerie Kale- de Vries, 0575-511819 of 06-49608476 of g.kale@versatel.nl

 

Kerkcafé Harfsen

Het Kerkcafé is een open huis voor iedereen met gesprekken op het snijvlak van geloof, kerk en samenleving, maar ook gezelligheid. Soms worden de gesprekken ingeleid vanuit de eigen kring of door een genodigde die vanuit de praktijk kennis heeft over een bepaald onderwerp. We proberen daarbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de actualiteit, zoals we vorig jaar ook deden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het onderwerp van deze avond zal t.z.t. bekend worden gemaakt in de kerkbladen en in De Gids.
Iedereen is van harte welkom, kom dus gerust binnenlopen.
Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar. Na afloop (ca. 21.15 / 21.30 uur) kan het gesprek onderling worden voortgezet onder het genot van een drankje.
Contactpersoon: ds. Hannie van Boggelen,
hevanboggelen@gmail.com
Datum: zondag 10 maart, aanvang 20.00 uur 

Plaats: Ons Gebouw, Sporkehout 4-6, Harfsen

           

Filmmiddag: Maria Magdalena, metgezel van Jezus

Op dinsdag 19 maart zal de film Mary Magdalene, geregisseerd door Garth Davis, vertoond worden. In het heilige land verlaat een jonge vrouw haar conservatieve familie en het kleine vissersdorpje waar zij is opgegroeid om zich te voegen bij een sociaal radicale groep. De groep wordt geleid door een charismatisch leider, Jezus van Nazareth. Mary is op zoek naar een nieuwe manier van leven en voelt zich al gauw op haar gemak bij Jezus en zijn volgelingen. Mary’s spirituele reis houdt je vast van het begin tot het einde en leidt naar de hoofdstad Jeruzalem, waar zij wordt geconfronteerd met de realiteit van Jezus’ zijn toekomst en haar eigen rol daarin.

Na de film is er gelegenheid voor een kort nagesprek.

Plaats: Kerk van Almen, aanvang 14.30 uur

 

 

April

 

Orgaandonatie: over geven en ontvangen

De nieuwe donorwet, die in de zomer van 2020 ingaat, bepaalt dat van iedere volwassen Nederlander, die zich niet gemeld heeft voor of tegen orgaandonatie, wordt vastgelegd dat deze bij overlijden ‘geen bezwaar’ heeft tegen orgaan- of weefseltransplantatie. Het doel is om meer donoren te krijgen voor transplantaties. Het lijkt ons daarom zinvol om ons te bezinnen over de inhoudelijke en praktische vragen rond orgaandonatie.

Sprekers: Lily Hulshof, huisarts te Gorssel en ds. Henk Boter, predikant te Apeldoorn en ervaringsdeskundige als ontvanger van een nier.

Zij gaan graag na hun inleidingen met de aanwezigen in gesprek. 

Datum: woensdag 3 april, 20.00-22.00 uur

Plaats: de Kerk te Gorssel, Hoofdstraat 27                                       

Inlichtingen bij: Herbert Wevers, 06-53806044

 

Met elkaar nadenken over troosten en rouw.

Op verschillende momenten in onze levens worden we geconfronteerd met rouw en verlies.

Of je ondervindt het zelf aan den lijve, of je maakt het in je nabije omgeving mee.

Hoe reageren we op rouw? Dat kan per persoon verschillend zijn.

Hoe troosten we? Wat is gepast en wat is minder gepast?

Via werkvormen en praatpapieren lijkt het mij, Lieke Versluis, aardig hierover met elkaar ervaringen en gedachten uit te wisselen. Mocht er een gebrek aan opkomst zijn dan zal ik mijn best doen niet te rouwen. Een bakkie troost neem ik dan wel.

Datum: 4 april, 14.30- 16.15 uur

Plaats: De Brink in Gorssel.

 

Excursie: ‘Spiritueel Deventer’

Deventer is een van de oudste steden van Nederland met een rijke geschiedenis.

Vooral in de kerkgeschiedenis is Deventer een belangrijk centrum gebleken: figuren als Lebuïnus, Geert Grote, Thomas à Kempis, Erasmus en Revius hebben een deel van hun leven in deze stad doorgebracht en hun sporen achtergelaten. Verder zijn er verschillende monumentale gebouwen in de stad die herinneren aan de rijke historie. De excursie – nog in voorbereiding - voert langs verschillende kerken in de stad, zoals de Lebuïnuskerk,  de Russisch-Orthodoxe kerk en het Penninckshuys. Ook zijn er veel herinneringen aan het Joodse leven in Deventer.

We verzamelen ons op de Worp, waar een ruime parkeergelegenheid is. Met het voetgangerspontje steken we de IJssel over en beginnen de excursie in de monumentale Lebuïnuskerk. Het bezoek aan Deventer wordt afgesloten met een vesper – zo mogelijk - in het Penninckshuis, het gebouw van de Doopsgezinde en Remonstrantse gemeenten op de Brink.

Datum: zaterdag 13 april

Aanvang:  9.45 uur op De Worp in Deventer

Aanmelden:  uiterlijk 1 april bij ds. Hannie van Boggelen, hevanboggelen@gmail.com of

0570-510717 / 06-25044095

 

 

Mei

 

Concert Klezmajeur: Klez la vie! Feest Allen!

Klezmajeur is een klezmergroep die bestaat uit vier personen: Cora van den Berg, viool en zang; Erwin Engelsma, klarinet en zang; Heleen 't Hart, accordeon en Onno van Hagen, contrabas.

Klezmer (Hebreeuws 'klez zemer' voor 'instrument van het lied') is van oorsprong feestmuziek voor bruiloften en andere feesten uit Oost – Europa.

Daar is deze muziek ontstaan in de Joodse gemeenschap uit een samensmelting van veel stijlen volksmuziek: Roemeens, Russisch, Pools, Turks en ook zijn er invloeden uit Bulgarije en van Arabische muziek. Klezmajeur brengt een feestelijk programma van zang, muziek en verhalen.

Datum: zondag 19 mei, aanvang 15.00 uur 

Plaats: Ons Gebouw, Sporkehout 4-6, Harfsen        

Toegang: € 7,50 inclusief koffie / thee.

 

 

EEFDE

 

Leerhuis  

We lezen verder in het boek Amos, een van de zogenaamde kleine profeten. Amos hekelt de contrasten van rijk en arm in zijn dagen en stelt de liturgische praktijken onder scherpe kritiek. Want je kunt niet hoogdravend zingen en de armen aan hun donker lot overlaten.

We komen bijeen op woensdag 9 januari, 10.00 uur in de kerk van Eefde (Goedhartkamer) met ds. Arie Broekhuis

 

Leeskring Inspirerend Geloven

In de leeskring Inspirerend geloven gaan we met een nieuw boek beginnen. We gaan komende tijd lezen: Geloven op de tast, als geloof en ongeloof elkaar ontmoeten, auteurs Anselm Grün en Tomas Halik. In dit boek verkennen de auteurs de vraag wat geloven is. En is de scheiding van niet-gelovigen en gelovigen wel zo groot als vaak wordt voorgesteld? Halik en Grün stellen de uitdagende vraag wat gelovigen kunnen leren van hen die ontkennen dat God bestaat.

Voor veel mensen is God een leeg woord geworden. Het zegt ze niets meer. Kunnen we tot een nieuwe invulling komen van wat geloven in God zou kunnen zijn? Kan geloven in God verdieping bieden aan alle mensen die zoeken naar zin en doel van hun bestaan?

Tomas Halik woonde en werkte als RK-priester in Tsjechië ten tijde van het IJzeren gordijn.

Anselm Grün is een bekend publicist en behoort bij de orde van de Benedictijnen.

Beide auteurs zijn veelgelezen, omdat ze een verbinding willen leggen tussen het christelijk geloof en onze huidige cultuur.

We komen bijeen op maandag 7 januari, 14.00 uur bij Lineke Bruijnes, 0575 -547133

Informatie over bovenstaand Leerhuis en de Leeskring  bij ds. Arie Broekhuis. abroekhuis@hetnet.nl of 0575-540006

 

 

GORSSEL

 

Rebekka

Afgelopen voorjaar hebben Gerda Algra en ik 3 bijeenkomsten georganiseerd over Sara.

Wie is deze vrouw, wat heeft ze ons te zeggen?

Dit voorjaar willen we verder gaan met Rebekka. Wat maakt juist deze vrouw bijzonder?

We hopen op voldoende aanmeldingen. Dit kan bij Lieke Versluis, via: lieke.versluis@live.nl of

tel.: 06-39107270

Data: 20 februari, 6 maart en 20 maart, 10.00 - 12.00 uur

Plaats: De Brink in Gorssel.

 

 

ALMEN

 

Gespreksgroep

De maandelijkse gespreksgroep is bezig met afwisselende onderwerpen en het bestuderen van Bijbelteksten die voor enkele zondagen op het rooster staan. De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag van 15.00 uur tot 16.30 uur en worden beurtelings bij een van de deelnemers thuis gehouden.

De data voor het voorjaar zijn: 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april.

Informatie bij ds. Wilma Klein, wklein@lijbrandt.nl of 0575-433159