Iconen; meer dan zomaar “mooi”!

 • Agenda

  feb
  23
  Begint om 10:00
  Ontmoetingskerk Eefde
 • Laatste nieuws

  N.B. Themamiddag De Schoonheid van de muziek met Nico Jansen uitgesteld De 3e themamiddag in het Drieluik: De schoonheid van de muziek die voor woensdag 15 januari a.s. stond vastgesteld kan géen doorgang vinden. Nico Jansen zal op een later tijdstip deze themamiddag verzorgen, vermoedelijk in maart of april. U krijgt daar bericht van.
 • Laatste preek

  feb
  16
  16-02-2020 09:32
  Uitzending van Eefde, Protestantse Gemeente Eefde op 16-02-2020 09:32 Tijdsduur: 100 minuten

De taakgroep ”Ontmoeting en Inspiratie” heeft een aantal mensen bijeen gebracht met een gemeenschappelijke interesse, namelijk.. Iconen. Cuny de Leeuw en Dick van Doorn hebben er een aantal geschilderd. Coby Poesse heeft zelfs iconen en madonna`s geborduurd en Leo Wolf stelt enkele iconen ter beschikking van de hand van zijn helaas overleden echtgenote Edith. Het geheel wordt samengevoegd tot een expositie in de Ontmoetingskerk te Eefde.

De tentoonstelling is te zien op de zondagen 22 en 29 september, 6 en 13 oktober. Van 11.30 uur tot 15.00 uur.

Het woord icoon komt uit het Grieks,  eikon of eikoon en betekent zoiets als afbeelding, evenbeeld of nabootsing . Om te beginnen is dit een begrip uit het nieuwe testamant in de Bijbel.  Het begrip is nog veel bekender geworden door de religieuze afbeeldingen vooral in de Griekse-, Russische-, Armeense-, Syrische-en koptische orthodoxe kerken. Ook vindt u ze in andere gebouwen en de woningen van de gelovigen.  Ze zijn bedoeld voor meer dan religieuze en kunstzinnige versiering. Het belang gaat verder dan een onderwijsmethode van ongeletterden in vroegere tijden. Het gaat om afbeeldingen c.q. nabootsingen van Maria, Jezus, engelen, apostelen en heiligen. Ze zijn als het ware een soort “venster op de hemel”. Iemand anders zei het nog mooier en raker, “als je een icoon biddend of mediterend wilt beschouwen, dat is méér dan kijken naar…! Dan vervagen de grenzen tussen tijd en eeuwigheid van het fysieke en geestelijke leven……tussen het hier-en-nu en de alomtegenwoordigheid van het goddelijke.

Dus….kom, kijk, wees welkom om te beschouwen …..sta versteld van de diepte in jezelf…. waarnaar elk icoon opzoek is!                                                               Dick van Doorn

Geplaatst op 05-10-2019